Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden (1976) is bekroond kookboekenauteur, culinair journalist en begenadigd chef. Door haar eigen(wijze) schrijf- en kookstijl vol originele en maakbare recepten, verschijnt ze regelmatig in culinaire bladen en op de culizenders Njam.tv en Foodtube. Vanja’s keuken onderscheidt zich door haar uitbundige en persoonlijke schwung. Die ontstond zonder twijfel door de vele jaren achter talrijke restaurantfornuizen. Ook haar werk achter de schermen voor talloze kookboeken, zoals ghostwriting voor chefs als Jonnie Boer, gaven haar een enorme veelzijdigheid als culinair schrijver.

In 2019 won ze het Gouden Kookboek met haar eerste eigen INDOROCK. Met haar moderne visie op de keuken van haar voormoeders blies ze brutaal het stof van de Indische keuken en vond Vanja haar persoonlijke weg in haar achtergrond. Hiermee inspireerden ze velen: van bestseller INDOROCK zijn al meer dan 40.000 exemplaren verkocht. In 2020 verscheen Indostok, een ode aan saté. In één ruk trok ze hiermee het Indonesische streetfood voor eens en altijd weg uit de simpele snackhoek vol kaassoufflés en patatjes oorlog.

Begin 2022 verscheen haar meeste persoonlijke boek In-Sane over gezond en vooral smaakrijk eten. Niet alleen omdat dergelijke kookboeken zelden écht lekkere recepten bevatten en de nuchtere nuance missen, maar ook omdat Vanja zelf jarenlang een complexe relatie had met eten. Met veel zelfspot vertelt ze over deze periode en hoe ze hieruit is gekomen, onder meer in een confronterend essay dat in het Volkskrant Magazine werd gepubliceerd.
Vanja studeerde Italiaanse taal-en letterkunde en woonde jaren in Rome en Florence. Een Italiaans kookboek kon daarom niet uitblijven, het verschijnt in 2023 bij haar vaste uitgever Nijgh & VanDitmar.

Vanja rockt door het leven als een kokende Kurt Cobain. Ze neemt geen blad voor de mond en schopt graag heilige keukentjes omver. Ze bijt zich vast in een onderwerp of ingrediënt, onderzoekt welke regels je moet behouden of juist kunt breken, en creëert zo goddelijke gerechten waarvan je niet wist dat je erop zat te wachten.

Vanja schrijft momenteel recepten, artikelen en culinaire columns voor o.a. Vogue Living, Delicious, Foodies Magazine, Miljuschka en de site van Eva Jinek. In samenwerking met ELLE en de Fontys Hogeschool geeft ze colleges over foodstyling, receptschrijven en ‘hoe maak ik een kookboek’. Vanja is vanwege haar kijk op gezonde voeding ambassadeur voor de Maag Lever Darm Stichting

Vanja is te boeken als eetspreker, culinair inspirator en als pop-up chef die een bijzondere avond weet uit te verkopen.

Interesse in on brand samenwerkingen? Neem dan gerust contact op. Vanja werkte al samen met merken als Crisp, Fair Trade Original, Lassie, Hellmann’s, Maaslander, The Big Green Egg en Allerhande.

    Contact